proslulý Vánoční pudink

středa 1. prosince 2010


Vánoční pudink je v Británii velice populární a od Vánoc oddělitelný asi tak jako naše vánočka či smažené kapřiště. Z důvodů poměrně neznámých má však za hranicemi Spojeného království úplně příšernou pověst, a člověk by až skoro získal dojem, že pokud se k takové věci, která jako pudink byť jen vypadá, přiblíží, tak se osype (v lepším případě) nebo rovnou zdechne (v horším případě).
Pravda, takový vánoční pudink je poměrně hutný a nezapírám, že v ingredieních jsou poměrně překvapivé potraviny, jako třeba lůj, který my středoevroopané považujeme za pouhé žrádlo pro sýkorky, a vše je v kombinaci s brandy a černým pivem, oslazené melasou, lehce osolené. Navíc ta barva a konzistence… Prostě fakt nic lákavého. Ale věřte nevěřte, není to tak hrozné. Ba je to dokonce i docela dobré, zvlášť když se to polije custardem (pudinkovým krémem), kterým Britové jen tak mimochodem polévají snad všechny moučníky kromě narozeninových dortů.



Dnešní vánoční pudink je výsledkem receptur, přetrvávajících staletí. První zmínky o něm pocházejí ze 14. století (!), ale tehdy to byla spíš taková kaše nazývaná frumety, jež obsahovala vařené hovězí a skopové v kombinaci s vínem a kořením. Jedlo se to hlavně před Vánocemi a bylo to takové lehké postní jídlo jako příprava před těžkými vánočními chody. Už na konci 16. století ale vypadal pudink zhruba tak, jak ho známe dnes. Frumety byla zahuštěna kousky chleba, vejci a sušeným ovocem, k vínu se přidalo pivo a destiláty. Není divu, že tento pudink byl čím dál tím populárnější. Pak ho ale roku 1664 zatrhli puritáni, zjevně se jim tam nelíbilo množství alkoholu a další vydatné složky. Když ale dosedl na trůn George I., který se mohl utlouct po švestkovém pudinku, a tak Frumety rehabilitoval a ustanovil za součást vánoční tabule.

Přestože lecjaké skupiny měli vůči Jiřího rozhodnutí jisté přihlouplé náminky, pudink se udržel a v době viktoriánské už byl nedílným pokrmem na vánočním stole. Tehdy se také z pudinku odstranila masa, a díky tomu se stal sladkým pokrmem, desertem.

Ačkoliv dnešní pudinky mají spíše bábovkovitý tvar, tradičně to byly koule, a to díky tomu, že se hmota před svým vařením v páře balila do vlhkého mušelínového hadru.Tradičně se má pudink připravovat hodně dopředu, aby se suroviny dobře nacucaly, naležely a měly díky tomu větší říz. Poslední příležitostí k jeho udělání bývala dle nepsaných zákonů poslední neděle před adventem, zvaná též Stir up Sunday ("Míchací neděle").

K pudinku se samozřejmě vázala spousta dalších tradic, které už dnes málokdo zná, natož aby je dodržoval. Podle jedné má být v pudinku 13 ingrediencí, představujících Ježíše a jeho 12 apoštolů. V jiných domácnostech se zase všichni členové rodiny střídali u míchání a přitom vyslovovali svá přání. Do pudinku byla přidávaná stříbrná mince, a tomu, kdo ji našel, se jeho přání vyplnila. Míchání mělo být prováděno dřevěnou vařečkou a míchat se smělo zásadně jen směrem od východu k západu v upomínku na tři krále, kteří přišli právě od východu. Už od středověku se na vrch pudinku dávala větvička cesmíny (anglicky holly), jež podle jedněch měla přinést štěstí a měla uzdravující moc, podle druhých zase byla symbolem Kristovy trnové koruny.

V dnešní době se dá takový vánoční pudink samozřejmě koupit v kdejakém obchodu a v jakékoli cenové relaci. Ale kdo se nebojí vlka nic, nechť si anglický pudink sám zkusí udělat (a sníst). Tady je jeden z mnoha receptů:

Suroviny:


240 g rybízu
240 g sultánek
480 g rozinek
120 g citrusové kůry
240 g chleba, nakrájeného na kostky
240 g loje
240 g měkkého hnědého cukru
120 g hladké mouky
1 velká mrkev
30 g drcených mandlí
½ kávové lžičky pudinkového koření (směs drcené skořice, hřebíčku, zázvoru, muškátového oříšku)
4 vejce
2 polévkové lžíce černé melasy
2 polévkové lžíce "golden syrup"
¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z 1 citronu
118 ml brandy
237 ml černého piva
špetka soli

Postup:

Smíchejte všechny "suché" ingredience. Oloupejte a nastrouhejte mrkev, přidejte do směsi. Přidejte rozšlehané vejce spolu s brandy, melasou a golden sirupem. Vlejte černé pivo, ale dávejte pozor, aby směs nebyla příliš tekutá. Vše dobře promíchejte dřevěnou vařečkou a nechte chvíli stát. Vymastěte formu (ideální by bylo mít přímo pudinkovou, ale ta v ČR není tak úplně obvyklá, takže to prostě narvěte, kam se to vejde), směs do ní vložte a formu přikryjte fólií nebo pečícím papírem tak, aby tam zároveň bylo dost místa, když směs nabude. Pudink můžete buď vařit v páře (což je tradiční metoda) nebo v tlakovém hrnci. V páře se pudink vaří 8 - 9 hodin, v papiňáku jen 2,5 h. Při vaření v páře dejte pozor, aby se voda zcela neodpařila a pravidelně ji dolévejte. Po uvaření uchovávejte v chladném a tmavém místě až do Vánoc.

    Comments

    One response to “proslulý Vánoční pudink”
    Post a Comment | Komentáře k příspěvku (Atom)

    Katerina řekl(a)...
    2. prosince 2010 v 17:55

    Vypada moc chutne. Nevim co by na nem nebylo k jidlu :) Aj ten luj se da prezit hihi :)

    Okomentovat