Poctivé Boloňské Lasagne

neděle 22. srpna 2010


Snad nejklasičtější italské jídlo, který prostě musí znát každej. Tak tady je můj recept na domácí, poctivé LASAGNE. Dělám jich opravdu hodně, zbytek dávám na druhej den, protože jsou ve finále daleko lepší odležený:) Prostě jídlo, které nikoho neurazí, vypadá a chutná fantasticky. 


Ingredience:
  • mleté hovězí maso - tak kilo
  • dva balíčky pasta lasagne (kupte si ty, co se nemusí před tím vařit, protože za to "patlání" to nestojí:)
  • oregano, čerstvá bazalka (v nouzi sušená)
  • 4 stroužky česneku (radši víc než míň:)
  • 2 velké cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • rajčatová omáčka - dvě velké sklenice (nebo si můžeme sami udělat z čerstvých rajčat, ale lasagne jsou docela pracný, takže si to tímhle usnadníme)
  • čisté rajčatové pyré - prodává se v tubě
  • nastrouhaný sýr (používám Čedar, ale originální je samozřejmě Parmazán, ten dávám pouze na vrch)
na Bešamel: 
  • balíček klasického másla (na omáčku i na vymazání) 
  • hladká mouka 
  • muškátový oříšek, pepř, sůl
  • mléko
dále metličku, zapejkací mísu, velký hrnec nebo extra velká pánev, další hrnec na bešamel.. 

Boloňská omáčka: 

Nakrájejte si všechnu cibuli a ve velkém hrnci ji osmahněte spolu s olivovým olejem, jakmile začne hnědnou, tak přidejte mleté maso. Všechno prosmažte a až bude hovězí hnědé, tak vylijte přebytečný tuk a vodu do dřezu. 

Přidejte rajčatovou omáčku, dvě piksly, rajčatové pyré, česnek, oregano, bazalku a podle chuti pepř a sůl - bylinkama a česnekem nikdy nešetřím!   Na tomhle se nedá nic zkazit. Děti tuhle omáčku milujou a je univerzální. 

Bešamel: 

Základ úspěchu je míchat a míchat, až vás bude bolet ruka, fakt. Začneme tím, že na MÍRNÉM ohni v kastrůlku rozpustíme máslo a dvě polévkové lžice olivového oleje. Nastrouháme muškátový oříšek a dáme do másla a rychle přidáme 3 lžice hladké mouky a rozmícháme. Osolit a opepřit (Všechno mějte po ruce, jde o vteřinym, aby se nám nic nepřipálilo, muškátový ořech by zhořknul!) Začneme po malých ČÁSTECH přilévat mléko a metličkou mícháme, a to svižně, směs musí houstnout ale jde to pomalu. Dle potřeb přidáváme mouku - velmi málo a to nejlépe přes sítko aby nevznikly hrudky. Stále mícháme jak o život. Takto pokračujem. Příprava dobrého bešamělu chce trpělivost, nesmí se podléhat panice když směs nehoustne ale jen přidat špetku mouky ale nepřehánět. Tím jak se mléko ohřívá tak i pomalu houstne. Směs by měla být asi hustá jako sladké SALKO. (Případné hrudky ostraníš svižným mícháním metličkou). A ještě, vlastně by to nemělo absolutně projít varem ale mělo by to být celou dobu v teplotě těsně před varem, má to tendence připalovat se na dno a proto to svižné míchání. Odstavíme to z plotny a jdeme do finále... 

Finále: 

Do vyšší zapékací mísy, kterou jsme si samozřejmě vytřeli máslíčkem, začneme klást suroviny v tomto pořadí - První vrstva bude pasta, pak boloňská - né moc né málo, třetí vrstva bude bešamel, čtvrtá nastrouhaný sýr a takto pokračujem až to vyčerpání zásob:) Poslední vrstva končí sýrem a závěrečným posypem parmazanu. 

Pečeme ve vyhřáté troubě kolem 180stupňů asi tak hodinku 


a dejte mi vědět jak se vám povedly :) 

Comments

8 Responses to “Poctivé Boloňské Lasagne”
Post a Comment | Komentáře k příspěvku (Atom)

jako lasagne dobrý, ale kde je autorka?

Anonymní řekl(a)...
14. října 2010 v 9:46

zdá se, že to tady trochu zanedbává...:o)
M.

to se spíš nezdá (-:
Mejvis, wassup?

Děkuju za komentář na blogu, zjistila jsem, že tě mám v oblíbených tady na blogspotu :-D Super :D (jinak kdybys nevěděla, nechalas mi komentář pod článkem o blozích aupairek ;) to je tak když má někdo dvě identity :D)

tady je :)

Anonymní řekl(a)...
15. července 2011 v 10:41

mňamózní:)

Anonymní řekl(a)...
31. července 2011 v 21:57

vypadají opravdu úúúžasně.. dělám stejné jen si připravím domácí lasagne, nedávám oregano a místo hotové rajčatové omáčky bud svléknu čerstvá rajčata nebo hodím z plechovky :))když osmažím maso, tak ho ještě prosmahnu s protlakem, chytne to pak takovou mnamkovou chut... omáčku necelou hodinku dělám v "papiňáku", pak vyvařím přebytečnou vodu a jde se na věc :))ale je fakt, že mi zaberou hoooodnee casu..:DD

díky za chutný recept :)

Okomentovat