"MHD" v SYDNEY? Katastrofa!

středa 14. ledna 2009

Tak jsem tu už nějakou dobu a můžu s klidem říct, že Sydneyské "MHD" nemá vůbec žádnej systém. Zlatě Praha. Je několik možností jak se pohybovat po Syd. Buď pěšky, CityRail, bus nebo ferry (jsou tu i tramvaje a Monorail, ale to jsou turistický záležitosti). Pokud jste zvyklý z Prahy, že vlezete do metra a na pravo to jede na Skalku a na levo třeba do Dejvic, tak to je luxus, kterýho si važte!


Tady je sice jen pár stanic v podzemí, ale v té zmeti eskalátorů, schodů, chodeb se vyznejte. Pro příklad uvedu stanici v centru CENTRAL. Tady se protíná 9 linek. Neexistuje, že by jste jeli 9 podlaží dolů - tady jsou jen 3 patra, po 3 linkách, takže přecházet s jedné strany na druhou nemůžete jako v Praze. A eskalátory jezděj tak nějak divně... fakt bludiště a navíc někde ani nevíte kam to zrovna jede. Nic se nehlásí.. Tak vlaky ještě ujdou, ale BUSy jsou případ sám pro sebe. Bus se separují od vlaků, jsou tu asi tři firmy, které je provozují a podle toho je různá kvalita. Neexistují názvy zastávek, v 90% nejsou na zastávkách jízdní řády, v buse nikdo nic nehlásí, všechny zastávky jsou na znamení, busy mají nehorázné zpoždění - třeba hodiny, protože řidiči prodávají lístky a nebo se prostě baví s cestujícíma o tom jak se kdo má. Prostě Austrálie... Radši chodit pěšky.


Když jedu porpvé novým busem, tak je jasný, že nevím kam jede. Prostě když mám čas, zkouším to co mám v okolí za linky. Abych nedojela až k pekelným branám, tak při jízdě sleduju mapu (čekuju náhodně názvy ulic či silnic) a zaznamenávám si čísla autobusů a jejich trasy v mapě. Blázen co? Ale tady to někdy kolikrát jinak nejde....


a tohle pohodlí se ještě rádi zaplatíte: 38$ na týden v té nejnižší zoně (červená):/


V podstatě to je jediná skvrnka na jinak bezchybným, prozatím, městě. Beztak se naučíte brzy čísla autobusu zpaměti.

Comments

No response to “"MHD" v SYDNEY? Katastrofa!”
Post a Comment | Komentáře k příspěvku (Atom)

Okomentovat